Worsthond

De ondeugende en aanhankelijke teckel – soms bekend als worsthond of, voor de liefhebbers van overbodigheid hotdog – wekt een sterke toewijding op bij zijn baasjes. Deze langgebouwde, kleine metgezellen hebben specifieke behoeften voor een optimale gezondheid en geluk. Hier is een inleiding voor iedereen die overweegt een worsthond in huis te nemen, of die een betere relatie met een bestaande worsthond wil opbouwen. Ze kunnen nogal variëren in grootte – een dwergteckel weegt maximaal 11 pond, terwijl een standaardteckel tot 32 pond kan wegen. Welk ras je mee naar huis neemt, kan van grote invloed zijn op zaken als de hoeveelheid voer die je koopt en hoe gemakkelijk het is om ze mee te nemen op reis. Als je een wordsthond pup koopt, weet je niet 100% zeker hoe groot hij zal worden – soms wordt een zogenaamde mini uiteindelijk een worsthond, aan de grotere kant.

Waar komt de worsthond vandaan?

De worsthond is een energiek, lief klein hondenras uit Duitsland met een innemende persoonlijkheid en staat bekend om zijn gevarieerde vachtstructuur en kleur, korte poten, flaporen en grote borstkas. Hij wordt liefkozend een doxie, wienerhond, hotdog of worst genoemd, en dit schattige kleine ras laat zeker een blijvende indruk achter. De worsthond wordt gefokt in standaard- of dwergformaat, maar de eigenschappen van dit ras zijn voor beide vergelijkbaar. Teckel races, bekend als worsthond races, zijn populair in sommige plaatsen voor amusement. 

worsthond

Worsthond verzorging

Worsten honden zijn vasthoudend, wat goed was voor jachthonden, maar ze kunnen je met deze eigenschap thuis ergeren. Worsthonden hebben een hoge prooidrift, dus zijn ze misschien geen goede match voor een huishouden met knaagdieren of andere kleine dieren. Ze kunnen meestal goed opschieten met andere worsthonden, maar hebben de neiging de tophond te willen zijn in een huishouden met meerdere huisdieren. De neiging tot graven kan leiden tot schade aan jouw potplanten en tuin. Houd daar rekening mee en zorg voor alternatieve activiteiten voor jouw worsthond. Worsthonden zijn van nature geneigd tot overgewicht. Om gewichtstoename te voorkomen, moet jouw worsthond regelmatig beweging krijgen. Dagelijkse wandelingen zijn aanbevolen, met minimaal een paar wandelingen van 10 minuten per dag, plus wat speeltijd, zoals apporteren. Maar goede voeding is ook belangrijk voor jouw worsthond en je moet overvoeding vermijden.

Verzorging worsthond

De verzorgingsbehoeften van de worsthond zijn afhankelijk van de vacht. De langharige variëteit moet dagelijks worden geborsteld, maar heeft meestal geen professionele vachtverzorging nodig. Gladde worsthonden verharen meer dan andere rassen. Alle worsthonden moeten naar behoefte in bad worden gedaan (vaak als er huidproblemen zijn). Zorg ervoor dat de nagels regelmatig worden geknipt om problemen met de poten te voorkomen. Die flaporen hebben ook aandacht nodig om ze schoon te houden en te controleren op tekenen van infectie of mijt. Zorg voor een goede mondhygiëne door de tanden van jouw worsthond een paar keer per week te poetsen.

worsthonden

Training worsthond

Hoewel de worstenhond geliefd is om zijn brutale persoonlijkheid, heeft hij de neiging koppig, beschermend en defensief te zijn. Veel worsthonden staan ook bekend om hun neiging tot blaffen. Een goede gehoorzaamheidstraining kan deze potentiële problemen omzetten in gunstige kwaliteiten. Worsthonden kunnen moeilijk zindelijk te maken zijn. Je moet volhardend zijn en je kunt gebruik maken van benchtraining. Wees voorbereid met puppypads en schoonmaakmiddelen om de rommel van jouw worstenhond op te kunnen ruimen.

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden