Kaninchen teckel

De Kaninchen teckel is een populaire jachthond, gezelschapshond en showhond die gekenmerkt wordt door een zeer lang lichaam en korte, stompe poten. De naam teckel is van Duitse oorsprong en betekent “dassenhond”. Naast de standaard teckel komt het ras ook voor in de maten dwergteckel en kaninchen. De kaninchen teckel wordt niet door alle kennelclubs erkend.

Kaninchen teckel vachttypes en kleuren

Kaninchen en dwerg teckels hebben drie verschillende vachttypes. Kortharige teckels hebben een korte, dichte, en glanzende vacht. Iets langer haar op de buik is toegestaan. Ruwharige teckels hebben een dikke, ruwe en vezelige bovenvacht. Deze vari√ęteit heeft ook een ondervacht. Ze moeten ook borstelige wenkbrauwen en een baard hebben. Langharige teckels tenslotte hebben sluik, lang haar. Golvend haar is toegestaan, maar het mag niet krullen. Het haar moet langer zijn op de oren, borst en buik. Langharige teckels mogen geen gesepareerd haar boven op de rug hebben. Ongeacht het type vacht. De andere aspecten van de rasstandaard, inclusief grootte en bouw, blijven hetzelfde bij de Kaninchen teckel.

kaninchen teckel

Miniatuur vs. kaninchen teckel afmetingen

In tegenstelling tot de AKC, houdt de Nederlandse rasstandaard geen rekening met de hoogte of het gewicht van de Kaninchen teckel. In plaats daarvan maakt de FCI-onderscheid tussen de miniatuur en de kaninchen maat teckel op basis van de borst breedtemeting die wordt genomen wanneer de honden ten minste 15 maanden oud zijn. Meet de hond van de top van de schoft tot het laagste punt van de borstkas. Een dwergteckel moet 32 tot 37 centimeter meten, of 12,5 tot 14,5 centimeter voor mannelijke honden, en 30 tot 35 centimeter, of 11,8 tot 13,8 centimeter, voor vrouwelijke honden. Een mannelijke kaninchen teckel moet 27 tot 32 centimeter meten, of 10,6 tot 12,5 inch. Een vrouwelijke kaninchen teckel moet 25 tot 30 centimeter meten, of 9,8 tot 11,8 inch, om te voldoen aan de nieuwste rasstandaard die in 2019 is gepubliceerd.

Rasstandaard verschillen

Hoewel grootte het enige verschil is tussen dwergteckels en kaninchen teckels volgens de rasstandaard, zijn er een aantal kleine verschillen bij vergelijking met de teckel rasstandaard gepubliceerd door de kennel club. Zo verwacht de standaard dat honden laag bij de grond zijn met korte poten en een lang lichaam. De kennel club vraagt ook van honden dat ze laag bij de grond zijn met korte poten. De rasstandaard schrijft een langgerekt maar compact lichaam voor met specifieke verhoudingen die niet door de kennel club worden voorgeschreven. Kaninchen teckels moeten ongeveer 1/3 van de hoogte van de hond boven de grond uitsteken en de lengte van het lichaam moet 1,7 tot 1,8 maal de hoogte van de hond bedragen.

Uiterlijk Kaninchen teckel

Het uiterlijk van de Kaninchen teckel: Laag, kortbenig, langgerekt maar compact gebouwd, zeer gespierd met een brutale, uitdagende hoofdhouding en alerte gezichtsuitdrukking. Zijn bouw maakt wendbaar, snel werk boven en onder de grond mogelijk. De kennel club maakt een onderscheid tussen de Teckel Miniatuur en de Teckel Konijn op basis van twee metingen die worden verricht wanneer de honden 15 maanden oud zijn: borstbreedte en gewicht. Volgens de standaard kan een Teckel Miniatuur tot 4 kg wegen en heeft hij een borstomvang tussen 30 en 35 cm. De mannelijke Teckel Kaninchen kan tot 3,5 kg wegen en de vrouwelijke 3 kg. Teckel Kaninchen moeten een borstomvang van 30 cm of minder hebben. 

teckel kaninchen

Kaninchen teckel – Klein maar krachtig

De Kaninchen teckel mag dan klein zijn, maar hij is nog steeds een dapper en zelfverzekerd hondje. Het moedige karakter van de Kaninchen teckel zorgt ervoor dat deze het op kan nemen tegen tegenstanders die vele malen groter zijn dan hijzelf. Ondanks zijn geringe grootte, is de Kaninchen teckel een uitstekende waakhond. Kaninchen Teckels zullen hun territorium fel verdedigen. Het is echter belangrijk ervoor te zorgen dat deze gedragskenmerken niet uit de hand lopen. Alle drie de teckelgroottes hebben de potentie om agressieve neigingen te ontwikkelen. Als je Kaninchen teckel tekenen van agressie vertoont, zoals bijten, bijten of knauwen, raadpleeg dan meteen een professionele hondentrainer.

Vocaal

Blaffen is een ander veel voorkomend kenmerk van het Kaninchen teckel temperament. Om deze reden zijn Kaninchen teckels misschien niet de beste keuze voor het wonen op een appartement. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het blafgedrag te verminderen. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw teckel dagelijks voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt. Echter, een zekere mate van blaffen hoort bij dit ras. Als je een rustig persoon bent die van kalmte en rust houdt, is een Kaninchen teckel misschien niet de beste keuze voor jo.

Onwillig met andere dieren

Kaninchen Teckels staan erom bekend assertief en soms agressief te zijn als het op andere dieren aankomt. Teckels werden immers ontwikkeld om te jagen op kleine dieren zoals dassen. Daarom gaan Kaninchen teckels over het algemeen niet goed samen met kleine huisdieren zoals katten, konijnen, fretten of cavia’s. Als je kleine huisdieren in huis heeft, moet je heel waakzaam zijn bij het toezicht houden op alle interacties tussen jouw Kaninchen teckel en andere dieren. Als het op andere honden aankomt, kunnen Kaninchen teckels samenleven met andere hondachtigen, maar het kost meestal wat tijd en training.

Meer weten over de kaninchen teckel?

Wil je meer informatie over de kaninchen teckel, klik dan hier om naar het handboek over de puppy teckel te gaan. 

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden