Ruwharige teckel

De ruwharige teckel is energiek, slim en soms vurig. Zijn grote persoonlijkheid in combinatie met zijn intelligentie en energieke maken van hem een echte krachtpatser op piepkleine schaal. In tegenstelling tot andere teckels, staat de ruwharige teckel erom bekend dat hij vrij vriendelijk en extravert is tegen nieuwe mensen. De ruwharige teckel heeft een lang, laag, gespierd frame, bedekt met een korte, harde bovenvacht en een zachte ondervacht. Hij komt voor in een brede waaier van kleuren waaronder black & tan, donkergrijs en verschillende tinten rood. Zijn lange kop is rechtop en alert met laaghangende oren en een paar gelukkige ovale ogen. Zijn nek loopt af naar een vooruitstekende borst, en zijn taps toelopende staart is bedekt met dik haar. Over het geheel genomen slaagt de ruwharige teckel erin om evenwichtig te lijken, ondanks zijn gedrongen gestalte.

Hoe zijn ruwharige teckels om mee samen te leven?

De ruwharige teckel is energiek, slim en soms vurig. Zijn grote persoonlijkheid in combinatie met zijn intelligentie en energieke maken van hem een echte krachtpatser op piepkleine schaal. In tegenstelling tot andere teckels, staat deze teckel erom bekend dat hij vrij vriendelijk en extravert is tegen nieuwe mensen. Maar hij kan nog steeds beschermend zijn en hij houdt van blaffen, waardoor hij een zeer handige – en compacte – waakhond is. De ruwharige teckel houdt van het buitenleven. Hij heeft een geweldige neus, een duurzaam frame en een intense nieuwsgierigheid. Hij houdt ervan achter kleine dieren aan te jagen, kuilen te graven en spelletjes te spelen met gezinsleden. Een ruwharige teckel is ook trots en brutaal. Met voldoende aandacht en socialisatie zal dit ras bij iedereen in de smaak vallen met zijn beminnelijke en trouwe karakter.

ruwharige teckel

Eigenschappen ruwharige teckel

De ruwharige teckel zal het gelukkigst zijn met een tuin van behoorlijke afmetingen, maar hij zal ook perfect tevreden zijn in een appartement. Hoe dan ook, zorg ervoor dat hij dagelijks wordt uitgelaten en voldoende aandacht krijgt – anders kan hij een beetje nukkig en mogelijk destructief worden. Een gezonde ruwharige teckel kan wel 16 jaar oud worden. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn suikerziekte en hartproblemen. Door zijn lange ruggengraat en korte ribbenkast kan hij gevoelig zijn voor rugproblemen. Om deze reden moet u dit ras goed vasthouden en zijn volledige frame ondersteunen. Let ook op de hoeveelheid voedsel die dit ras binnenkrijgt: Ruwharige teckels kunnen snel in gewicht toenemen, wat weer kan leiden tot rugproblemen en andere problemen.

De geschiedenis van de ruwharige teckel

De ruwharige teckel – afkomstig van het Duitse dach, wat “das” betekent, en hund, wat “hond” betekent – is een zeer oud ras, dat honderden jaren oud is. Hij werd in Duitsland veel gebruikt voor de jacht en zijn korte, slanke gestalte stelde hem in staat dieren op te sporen in allerlei hoeken en gaten. De ruwharige teckel verscheen voor het eerst aan het eind van de 19e eeuw, na de kortharige en langharige versies. De teckel werd in 1887 in Amerika ingevoerd en steeg al snel in populariteit. Die populariteit kwam echter tot stilstand tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914 vanwege anti-Duitse sentimenten. Hetzelfde gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog..

Temperament en persoonlijkheid

De ruwharige teckel heeft duidelijke persoonlijkheidskenmerken die verschillen van hun kortharige of langharige broers en zussen. Over het algemeen brengen teckels hun dagen het liefst door op zoek naar een warm plekje om een dutje te doen. Meestal is het eerste wat ze doen een plekje uitzoeken op jouw bank of bed en dat opeisen als hun thuisbasis. Ze houden van een dagelijkse routine, vooral een die ontspanning inhoudt. Ze zijn ook heel goed in het bijhouden van de tijd en stellen het niet op prijs als hun baasje te laat komt. Dutjes zijn altijd welkom, maar dat wil niet zeggen dat ze niet van avonturen of speeltijd houden. Een korte wandeling houdt ze tevreden en vermaakt ze, maar ook een langere tocht kan een ruwharige teckel goed volhouden.

teckel ruwharig

Dagelijkse lichaamsbeweging

Hoewel ruwharige teckels van dutjes houden, doen ze dat misschien een beetje te graag. Omdat ze gevoelig zijn voor zwaarlijvigheid moet een beetje dagelijkse beweging routine worden. Een korte wandeling of een bezoek aan het park is altijd welkom. Maar als je iets verder wilt wandelen, wees dan niet bang, een teckel zal je met plezier vergezellen tot vele stadsblokken. Net zo belangrijk als een dagelijkse wandeling is dagelijkse mentale stimulatie. Onthoud, een verveelde ruwharige teckel is een destructieve hond. Houd ze geestelijk bezig door spelletjes te spelen, kunstjes te leren of nieuwe gebieden te verkennen. 

Verzorging ruwharige teckel

Als het aankomt op de verzorgingsstijl van de ruwharige teckel; de keuze is aan de persoonlijke voorkeur en inzet van de eigenaar. De meeste eigenaars houden van een slank lichaam met een lange baard, wenkbrauwen en poten. Terwijl anderen de voorkeur geven aan een lange ruige look over het hele lichaam. In plaats van het oude dode haar te verwijderen door het uit het haarzakje te trekken, laat het scheren het haar zitten en zorgt ervoor dat het uiteindelijk afsterft. Dit resulteert in een drastische en permanente vachtverandering die we “zijdeachtige vacht” noemen. Ruwharige teckels zijn van nature ‘aardehonden’, vandaar hun beschermende borstelige vacht. Daarom zal ik altijd aanraden om je te concentreren op het strippen met de hand in plaats van het volledig scheren van het lichaam.

Training en beweging

Ruwharige teckels zijn ongelooflijk slim, waardoor het aanleren van nieuwe trucjes en routines een absoluut plezier is. Het probleem zit hem in hun koppigheid bij zindelijkheidstraining en blaffen. Teckels zijn ongelooflijk voedsel-gedreven, en zullen alles doen voor een traktatie. Dat is een enorm voordeel, want het stelt eigenaren in staat hun aandacht vast te houden. Gebruik dit voordeel om ze te motiveren om nieuwe trucjes te leren. Dit is een gevoelig ras, en ze reageren niet goed op uitschelden of negatieve feedback. Ze zullen goed luisteren naar het geluid van jouw stem en jouw handelingen. Beloon Ruwharige teckels voor goed gedrag in plaats van te straffen voor slecht.

de ruwharige teckel

Plas Training

Elke Ruwharige teckeleigenaar zal je vertellen hoe moeilijk het is om een teckel zindelijk te krijgen. Zelfs als een getrainde volwassen hond kan het voorkomen dat ze de regels uitproberen, of uit wrok binnenshuis op het potje gaan. Het kan zelfs zijn dat het buiten gewoon te koud is! Dit is de onfortuinlijke realiteit van een teckeleigenaar. Kattentraining is een uitstekend tegenmiddel, want ze zullen zelden een puinhoop maken van hun eigen ruimte. Maak er een gewoonte van om ze elke 2 uur zonder mankeren in de achtertuin te laten. Overweeg ze te belonen met een kleine traktatie onmiddellijk na het uitpoepen buiten. Zo raken Ruwharige teckels gewend aan de gewoonte en zullen ze geen rommel maken op jouw tapijt.

Overmatig blaffen

Een andere ongelukkige realiteit van de Ruwharige teckel is het eindeloze blaffen. Ik zal eerlijk met je zijn, de enige echte oplossing is het wegnemen van “triggers”, zoals het gesloten houden van gordijnen, zodat ze niet de behoefte voelen om elke voorbijganger te alarmeren. Ongevoelig maken voor geluiden (ze laten wennen aan het geluid van voertuigen, geblaf, of spelende kinderen), of ze socialiseren met mensen en honden kan de behoefte om te alarmeren verminderen. Een andere succesvolle tactiek is hen mentaal en fysiek moe te houden door dagelijkse activiteit. Vermijd uitschelden of negatieve training. Ruwharige teckels werden letterlijk gefokt om luid te blaffen om hun eigenaars te waarschuwen tijdens de jacht.

Meer leren / weten?

Wil je meer informatie over o.a het opvoeden van de ruwharige teckel, klik dan hier om naar het handboek over de puppy teckel te gaan. 

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden