Kortharige teckel

Als je aan een “wienerhond” of ’teckel’ denkt, is het beeld dat je waarschijnlijk te binnen schiet een kortharig, langharig, en kortbenig hondje. De kortharige Teckel is de originele wienerhond en is een koppige, volhardende, maar totaal toegewijde metgezel. De kortharige teckel is, naar mijn mening, een van de coolste honden in de wereld.  Ik denk dat de meeste mensen een kortharige Teckel kennen zodra ze er een zien, met hun klassieke jachthond oren die naar beneden hangen, korte poten, en lange rug, zijn ze zowel nobel als komisch tegelijk. Afhankelijk van of jouw gladharige teckel een standaard of een miniatuur is, zal hun grootte variëren van 5-6 pond helemaal tot 32 pond en soms groter. Standaarden zijn duidelijk indrukwekkender dan dwergteckels met hun diepe borst en dikke poten en lichaam, maar de kortharige teckel is nog steeds opvallend en makkelijker op te pakken en te knuffelen.

Kortharig Teckel – Temperament

De kortharige of gladharige teckel is in de eerste plaats koppig. Ze zijn ook vrolijk, energiek, loyaal en intelligent, wat kan zorgen voor een nogal interessante metgezel. Ze zijn slim genoeg om een situatie in te schatten en kunnen zelfs problemen oplossen en manieren vinden om hun eigenaar soms een beetje dom te laten lijken. Je wilt je kortharige teckel zeker bezighouden, anders halen ze hun eigen kattenkwaad uit en vinden ze dingen om zich mee bezig te houden. Interactief speelgoed is een geweldige manier om ze bezig te houden en ze hun hersenen te laten gebruiken. Een kortharige teckel zal ook houden van knuffeltijd met hun favoriete persoon en zal verwachten dat je een vaste routine met een knuffeltijd ingesteld. Vaak zetten mensen hun teckel niet op een vast schema. Dat zal leiden tot onrust in jouw huishouden omdat jouw kortharige teckel niet weet wat er verwacht wordt.

kortharige teckel

Hoeveel beweging heeft een kortharige teckel nodig?

Een kortharige teckel heeft net als de andere twee vachtvariëteiten, minstens 30 minuten aaneengesloten activiteit per dag nodig. Maar eigenlijk is 60 minuten verdeeld over twee blokken van 30 minuten of vier blokken van 15 minuten. Dat is beter voor jouw teckel. Puppy’s en jonge volwassenen zullen meer beweging nodig hebben dan oudere honden, standaard Teckels zullen ook meer beweging nodig hebben dan een dwergteckel. Een hond die getraind wordt voor hondensport zal ook meer beweging nodig hebben dan een hond die gewoon jouw metgezel is. Twee tot vier keer per dag een stevige wandeling van 15 minuten is een goede manier om jouw teckel in beweging te houden en in vorm te houden. Ze in de achtertuin laten rondrennen en apporteren is een andere goede manier om ze aan beweging te laten komen. Sommige mensen installeren zelfs zandbakken voor hun kortharige teckel om in te graven, zodat de tuin niet wordt afgegraven.

Bekende gezondheidsproblemen bij de kortharige teckel

De kortharige teckel heeft dezelfde gezondheidsproblemen als de ruwharige en langharige variëteiten. IVDD of tussenwervelschijf ziekte is het meest voorkomende gezondheidsprobleem voor de kortharige teckel en helaas, meer dan 85% van alle teckels hebben een vorm van IVDD. In mildere gevallen is er sprake van gedeeltelijke verlamming of verlies van gevoel en functie in de ledematen, in ernstiger gevallen is er sprake van totale verlamming. Een ander ernstig gezondheidsprobleem voor kortharige teckels is Progressieve Retinale Atrofie (PRA) die blindheid veroorzaakt. PRA was oorspronkelijk een gezondheidsprobleem voor langharige teckels, maar omdat fokkers de drie vachttypes met elkaar hebben gekruist, is het een probleem geworden in alle variëteiten.

Verzorging en verharen kortharige teckel

Veel mensen hebben de misvatting dat de kortharige teckel niet verhaart. Hoewel ze geen klonten verharen, verharen ze wel en het zijn korte, fijne haren die op jouw kleding en meubels terechtkomen. Borstel jouw kortharige teckel minstens één keer per week om ervoor te zorgen dat hij zo min mogelijk verhaart, vooral wanneer de seizoenen veranderen. Gebruik een zachte borstel om losse haren en vuil uit de vacht te verwijderen. Je zult ook hun oren één of twee keer per maand moeten schoonmaken. Als je een vieze geur of overmatig vuil opmerkt bij de kortharige teckel, maak hun oren dan om de paar dagen schoon en raadpleeg jouw dierenarts als het probleem aanhoudt.

teckel kortharig

Voeding/Dieet en Voeding

Kortharige teckels kunnen gemakkelijk te dik worden en daarom is het belangrijk dat ze hun voedsel en snacks goed in de gaten houden, vooral als ze ouder worden. Zodra jouw pup 16 weken is, zult u hun relatie met voedsel evalueren. Als je merkt dat ze een beetje dik worden, zal je willen beginnen met het beperken van hun voedsel en snacks. Het is belangrijk om ze slank en goed gespierd te houden, dus eiwitrijk voedsel is een goed idee. Een lager vetgehalte is ideaal, maar als het vetpercentage te laag is, kunnen hun huid en vacht daaronder lijden. Als je echter een voeding vindt die je erg lekker vindt, maar te weinig vet bevat, kun je kokosolie of een ander smakelijk vet aan hun dieet toevoegen voor een gezonde vacht en huid. Rauwe diëten en graanvrije diëten zijn niet iets wat ik aanbeveel. Het vergt veel onderzoek en kennis van de juiste voeding voor kortharige teckels om een rauw dieet te voeren. Het kan ook erg duur zijn. 

Training kortharige teckel

Huistraining is een van de grootste uitdagingen van een kortharige teckel, omdat ze vaak moeite hebben om de juiste poep- en plasprotocollen aan te leren. Trainen in een bench helpt vaak, en sommige baasjes vinden het nodig om hondenluiers of buikbanden te gebruiken om te voorkomen dat hun hondje het huis regelmatig bevuilt. Het is ook belangrijk om jouw teckel van jongs af aan te socialiseren. Anders kunnen ze nerveus worden als ze nieuwe mensen ontmoeten. In extreme gevallen kan dit ertoe leiden dat jouw huisdier nijdig en onbetrouwbaar wordt bij onbekende tweevoeters. Met de juiste socialisatie zijn ze echter vaak heel goed op te vangen met kinderen in het gezin. Het is belangrijk om kortharige teckels aangelijnd te houden als je niet thuis bent of in een omheind gebied, want ze houden ervan om op eigen houtje op verkenning te gaan en dieren na te jagen.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de kortharige teckel, klik dan hier om naar het handboek over de puppy teckel te gaan. 

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden