Gevlekte teckel

Een gevlekte teckel is net als andere teckels, maar met gevlekte patronen – die in wezen vlekken van kleuren met hun basisvacht door te tonen. Bijvoorbeeld, een teckel met een effen zwart lichaam kan vlekken van grijs over zijn zwarte vacht hebben. De betoverende gevlekte teckel is een zeldzaam type rasechte hond met gevlekte vlekken. Wat hen uniek maakt is hun prachtige vacht. Gevlekt is geen vachtkleur. Het is eigenlijk een gevlekt patroon dat bij andere hondenrassen bekend staat als merle. Het merle en gevlekte gen zijn beide hetzelfde, maar in dit ras wordt het dapple genoemd. Elke kleur teckel kan een gevlekte zijn als hij het juiste gen erft. Een van de meest populaire soorten is de rode gevlekte teckel. 

Gezondheid gevlekte teckel

Merle (gevlekte) teckel honden zijn vaak omstreden vanwege de mogelijke gezondheidsproblemen die met het gen gepaard gaan, maar het gevlekte gen bij Teckels wordt door de American Kennel Club als standaard beschouwd. Deze gevlekte teckels zullen net zo gezond zijn als elke andere kleur of vachtpatroon. In alle andere opzichten zijn gevlekte Teckels net als alle andere. Ze zijn alles wat mensen verwachten van deze klassieke “wienerhond”: een moedige, vriendelijke, trouwe, pittige, koppige en onafhankelijke hond.

gevlekte teckel

Gevlekte teckels zijn schattig

Het is gemakkelijk om gevlekte teckels op kilometers afstand te herkennen vanwege hun schattige vachtkleuren, langwerpige lichamen en korte poten. Het gevlekte patroon is een van de meest gewilde kenmerken van deze honden. Nog beter, het gevlekte patroon komt in een breed scala van kleuren, waaronder zwart en tan, zwart en crème, zilver, chocolade, blauw en crème, chocolade en tan, blauw en tan piebald, zwart en tan gestroomd, wild zwijn, zilver en rood (dat is de zeldzaamste kleur variatie). Gevlekte Teckels zijn er ook in verschillende vachttypes zoals langharig, kortharig en ruwharig. Gevlekte Teckels hebben ook mooie, slappe oren die het gezicht omlijsten. Ze hebben peddelvormige poten, ovale ogen, en rechte en lange staarten. Echt, bij de gevlekte teckel is er voor elk wat wils. Of het nu gaat om kleur, grootte, of vachttype, je kunt altijd een kortgestalte lieverd kiezen die bij je smaak of persoonlijkheid past.  

Loyaal en mensgericht

Een van de meest geliefde eigenschappen van gevlekte teckels is hun ongelooflijke toewijding aan hun eigenaren en familieleden. Deze honden hebben de neiging om zeer gehecht te raken aan hun eigenaren, dus verwacht jouw teckel op jouw schoot te zien krullen elke keer dat u thuiskomt. Ze willen vaak hun baasje zijn, dus zullen ze je waarschijnlijk overal volgen. Hun behoefte aan liefde en aandacht kan soms bijdragen tot een aantal gedragsproblemen. Ze hebben bijvoorbeeld vaak last van verlatingsangst als ze langere tijd alleen gelaten worden. Als je niet wilt dat jouw gevlekte teckel zich bezighoudt met destructief gedrag wanneer je niet thuis bent, kan je overwegen een hondenuitlaatservice in te huren of hem naar een plaatselijk hondenpension te brengen.

Uitstekende jagers

Teckels werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht. Het ras gaat terug tot de 15e eeuw in Duitsland, waar de standaard teckels werden gefokt om dassen en andere in holen levende dieren te besnuffelen en te verjagen, terwijl de miniatuurversies werden gefokt voor de jacht op konijnen. De honden werden ook gebruikt om herten op te sporen en op prairiehonden te jagen in de Verenigde Staten. Door hun smalle lichaam kunnen ze in kleine ruimtes kruipen en met hun oren kunnen ze beter dan de meeste honden geuren opsporen. Daardoor kunnen ze zowel boven als onder de grond op dieren jagen. Het belangrijkste is dat er in de loop der jaren verschillende maten gevlekte teckels zijn ontwikkeld – van miniatuurvariëteiten die ideaal zijn voor de jacht op vossen en konijnen tot grotere versies die worden aanbevolen voor de jacht op zwijnen.  

teckel gevlekt

Slimme en doelgerichte werkers

Er is een intelligente hond voor nodig om het soort werk te doen waarvoor gevlekte teckels in het Duitsland van de 15e eeuw werden gefokt. Teckels zijn slimme honden en kunnen veel dingen bereiken. Het enige probleem is dat ze koppig zijn en er soms voor kiezen jouw commando te negeren. Als je echter veerkrachtig en geduldig bent, zul je zeker het meeste uit dit ras halen. Ondanks hun kleine afmetingen en jachtachtergrond zijn teckels trouwe metgezellen. Elke teckel zal zich erg aan zijn gezin hechten. Er is geen ander huisdier dat trouwer is dan hij. Ze mogen dan klein zijn, het zijn ook ongelooflijke waakhonden die uw gezin veilig houden door je te waarschuwen als er indringers zijn. Een ding over teckels dat ze misschien niet geschikt maakt voor mensen die voor het eerst een hond bezitten, is dat ze nogal koppig kunnen zijn. Hoewel ze heel slim zijn, kan het soms een uitdaging zijn om ze te trainen, omdat ze graag zelfstandig denken. Gevlekte teckels hebben echt iemand nodig die geduld met hen kan hebben.

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden