Teckel herplaatser

Door te kiezen voor een teckel herplaatser red je het leven van een dier dat afhankelijk is van mensen voor verzorging en onderdak. Je geeft ze een nieuwe start en een nieuw thuis, en in ruil daarvoor krijg je onvoorwaardelijke liefde. Teckels kunnen om allerlei redenen in een opvangcentrum terechtkomen. Het is gemakkelijk om deze dieren af te schrijven als “te moeilijk” of “probleemhonden”. Maar met wat planning vooraf en veel geduld en een zachte, positieve behandeling kan een reddingshond net zo lonend zijn als elke andere hond, zo niet meer! Als je overweegt een nieuwe hond in jouw leven te nemen, waarom overweeg je dan niet een teckel herplaatser te adopteren?

Heb je er tijd voor?

Een van de eenvoudigste dingen om te overwegen voordat je een teckel herplaatst, is of dit voor je het juiste moment is. Als u de komende maanden een vakantie, een verhuizing, een nieuwe baby of een nieuwe baan plant, kan het een goed idee zijn om uw adoptie uit te stellen totdat al deze afleidingen uit de weg zijn. Wanneer een nieuwe hond in jouw leven komt, of het nu een reddingshond is of niet, is het echt belangrijk dat je hem altijd uw volledige aandacht kunt geven. Vooral teckel herplaatsers kunnen erg nerveus zijn in hun nieuwe omgeving, en een druk huishouden zonder routine kan voor sommige honden angstaanjagend zijn.

teckel herplaatser

Past de herplaatste teckel bij je?

Als je genoeg tijd hebt om aan een reddingshond (herplaatste teckel) te geven, is de volgende overweging welk type hond het beste bij je past. Bedenk hoeveel beweging je jouw nieuwe hond kunt geven, hoeveel ervaring je hebt met het omgaan met teckels, en of je een hond nodig hebt die zich op zijn gemak voelt bij andere huisdieren of kleine kinderen. Als je bijvoorbeeld in een drukke stad woont met kleine kinderen en andere huisdieren, is het adopteren van een Border Collie die alleen maar buiten op een boerderij heeft geleefd waarschijnlijk een heel slecht idee! Een opvangcentrum kan al jouw behoeften bespreken en de beschikbare honden precies op jouw wensen afstemmen. Wees niet bang om de tijd te nemen bij het kiezen van een reddingshond, en als je denkt dat er geen geschikte honden zijn wanneer je het opvangcentrum bezoekt, laat je dan niet verleiden om genoegen te nemen met iets dat niet geschikt is, een teckel herplaatser heeft nu eenmaal tijd en aandacht nodig.

Teckel herplaatser – Het huis klaarmaken 

Tijd besteden aan de voorbereiding van de komst van jouw teckel herplaatser kan hem helpen zich zo snel mogelijk thuis te voelen, en kan het leven voor u ook een stuk gemakkelijker maken. Het is onvermijdelijk dat jij en jouw nieuwe huisdier zich nerveus zullen voelen wanneer je de eerste dag thuiskomt, dus maak het jezelf gemakkelijk door wat vooruit te plannen. Het opvangcentrum kan je adviseren over het voedsel dat jouw nieuwe teckel heeft gegeten, en het is een goed idee om je daar minstens een week of twee aan te houden om maagklachten te voorkomen. Traktaties zijn ook een goed idee, omdat ze van onschatbare waarde zijn als beloning om honden nieuw gedrag aan te leren. Overdrijf echter niet, want het is gemakkelijk om teckel herplaatsers te veel te geven.

teckel herplaatsen

Veiligheid

Naast eten en drinken heeft jouw teckel herplaatser ook een veilige ruimte nodig. Deze ruimte is de plek waar hij zal slapen, maar ook de plek waar hij kan leren heen te gaan als hij wat rust wil. Niet iedereen vindt het idee van een honden bench prettig, maar wanneer ze verstandig en verantwoord worden gebruikt, kunnen kratten een effectief hulpmiddel zijn om jouw hond op te leiden tot een evenwichtig en gelukkig huisdier. De meeste honden houden van hun bench en zien hem als hun eigen ‘hol’. Probeer de bovenkant van de bench te bedekken met een deken voor extra comfort en veiligheid voor jouw teckel herplaatser. 

Dag van aankomst

Hopelijk heb je al wat tijd doorgebracht met jouw nieuwe teckel want de meeste opvangcentra zullen je vragen hen een paar keer te bezoeken alvorens een teckel herplaatser aan jouw zorg toe te vertrouwen. Meestal word je ook gevraagd om een paar keer met jouw hond te gaan wandelen, om hem te leren kennen en 100% zeker te zijn dat jullie bij elkaar passen. Zelfs met al deze zorgvuldige planning kan uw nieuwe hond nog steeds bang zijn voor het herplaatsingsproces, en zelfs reisziek zijn tijdens de reis naar huis. Neem de hond bij thuiskomst uit de auto, doe hem aan de lijn en laat hem even door de tuin lopen, naar het toilet gaan en zich oriënteren. Breng hem dan in huis, en toon hem zijn bed en voedsel- en waterbakken. Zorg ervoor dat jouw teckel herplaatser begrijpt waar zijn veilige plek is, zodat hij daarheen kan gaan wanneer hij dat nodig heeft. 

Introductie 

Wanneer het tijd is om kinderen en andere huisdieren te introduceren aan de nieuwe teckel herplaatser, is het belangrijk om een zachtaardige aanpak te hanteren, om te voorkomen dat jouw nieuwe hond van streek raakt. Leg jouw kinderen uit dat ze rustig op de bank moeten gaan zitten en moeten wachten tot de hond hen benadert. Zeg dat ze rustig moeten zitten, zonder te schreeuwen of plotselinge bewegingen te maken. Zo kan de hond voorzichtig dichterbij komen en deze nieuwe en nieuwsgierige wezens op zijn eigen voorwaarden beoordelen. Bij andere honden kan het een goed idee zijn om de eerste ontmoeting buiten te laten plaatsvinden, bij voorkeur tijdens een wandeling waar er meer ruimte is voor elk dier om zich veilig te voelen. Laat de honden zichzelf voorstellen, maar houd ze goed in de gaten, voor het geval je moet ingrijpen.  Totdat de nieuwe hond helemaal gewend is, moet je ervoor zorgen dat de maaltijden onder streng toezicht staan, en laat jouw teckel herplaatser niet alleen met jouw andere honden.

Meer weten?

Mocht je besluiten om een teckel herplaatser in huis te nemen is het goed om zoveel mogelijk informatie over de teckel te weten te komen. Dit kan je doen door naar een asiel te gaan en daar informatie te vragen maar je kan ook rustig thuis een boek lezen zoals dit handboek voor de teckel.

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden