Dwergteckel

De dwergteckel is een klein jachthondenras uit Duitsland met ofwel een korte, ruwharige, of langharige vacht en een lang, laag lichaam. Deze honden zijn gewoon de kleinere variëteit van het teckel hondenras, met de grotere variëteit die de standaard teckel is. Hoeveel soorten Teckelhonden zijn er? Het herkennen van een dwergteckel is gemakkelijk (korte en gedrongen poten, langer dan de hoogte, lage en lange oren) maar het is iets moeilijker om ze te onderscheiden van de bestaande verschillende types.

Soorten teckels afhankelijk van de grootte

De afmetingen van de dwergteckel worden berekend op basis van de omtrek van de borstkas na de 15e maand van de leeftijd. Ze worden daarom onderverdeeld in 3 categorieën: Kaninchen Duitse Teckel, Dwerg Duitse Teckel en Standaard Duitse Teckel. De Teckel Kaninchen is de kleinste, met een borstomvang van 30 cm en een lengte van minder dan 20 cm. Omdat hij de kleinste is, is het goed om hem geen overdreven inspanningen te laten doen, zoals springen of traplopen. De Standaard Teckel is de grootste: zijn lichaamslengte bereikt 40-50 cm, zijn borstomvang meer dan 36 cm, terwijl zijn gewicht tussen 7 en 9 kg ligt. In vergelijking met andere teckels heeft hij een grotere last te dragen. De Teckeldwerg is de middelgrote teckel, ondanks dat het objectief gezien een zeer kleine hond is. Zijn borstomvang varieert van 31 tot 36 cm en hij weegt tussen 5 en 7 kg.

dwergteckel

Het uiterlijk van een dwergteckel

Het uiterlijk van de dwergteckel is moeilijk te missen: laag, lang en kort met een lichaam dat op de een of andere manier stevig en evenwichtig blijft ondanks zijn gedrongen gestalte. Zijn bolle kop is rechtop en alert met laaghangende oren en een paar vriendelijke ovale ogen. De basis van de hals loopt af naar een vooruitstekende borst en een strakkere buik, en de staart volgt de lijn van de rug. Dwergteckels zijn er in drie variëteiten – kortharig, langharig en ruwharig – en de kleuren kunnen variëren van effen rood, tan of geel tot combinaties van chocolade, zwart en grijs (onder andere).

Hoe zijn dwergteckels om mee te leven

Dwergteckels zien er misschien schattig en knuffelig uit, maar ze zijn onvermoeibaar energiek, slim en nieuwsgierig – sommigen zouden zelfs kunnen zeggen “intens”. Ze zijn altijd in voor een wandeling of een spelletje in het park, maar ze kunnen zich snel vervelen als ze te lang aan hun lot worden overgelaten. Soms kan dat betekenen dat ze op dingen moeten kauwen. Hoewel ze erg trouw zijn aan hun baasjes, kan het bij dwergteckels even duren voordat ze aan andere mensen gewend zijn. Dit is niet altijd slecht: hun (soms) niet aflatende blaffen op het teken van vreemden maakt ze een uiterst handige – zij het kleine – waakhond. Teckels, trouw aan hun jagersafstamming, houden van het buitenleven. Met een tuin van een behoorlijke afmeting om rond te rennen, zullen ze stoeien: achter kleine dieren aan jagen, vurig blaffen en eventueel een paar gaten graven. Dwergteckels zullen ook gelukkig zijn in een appartement (ze behoren tot de meest populaire stadshonden), maar hebben veel spel, interactie en regelmatige wandelingen nodig om in lichamelijke en geestelijke conditie te blijven.

Dingen die je moet weten over dwergteckels

Dwergteckels zijn trots en moedig. Met de juiste aandacht, positieve versterking en training, zullen ze je verrassen met een lief en betrouwbaar temperament. Ze doen het goed bij alleenstaanden of gezinnen met oudere kinderen. Heel jonge kinderen kunnen het nodige geduld en de rijpheid missen die nodig zijn met teckels. Dwergteckels zijn gevoelig voor rugproblemen, vanwege hun relatief lange ruggengraat en korte ribbenkast. Als ze van een bed of bank af mogen springen, kunnen ze gemakkelijk een tussenwervelschijf verliezen. Daarom is het belangrijk ze goed vast te houden en hun hele gestel te ondersteunen. Zorg er ook voor dat je hun voeding goed rantsoeneert: Teckels kunnen snel in gewicht toenemen, waardoor ze meer rugproblemen en andere problemen krijgen. Een gezonde dwergteckel kan wel 16 jaar oud worden en nog jaren van plezier en gezelschap bieden.

dwergteckels

Verzorging Mini Teckels

Dwergteckels hebben geen overdreven hoeveelheid beweging nodig, maar ze moeten wel elke dag mentaal gestimuleerd en lichamelijk actief zijn. Hun verzorging is vrij eenvoudig, afhankelijk van hun vachttype. Ze moeten vroeg en consequent getraind en gesocialiseerd worden. 

Oefening

Verwacht niet dat een dwergteckel tevreden is met de hele dag in huis te zitten. Deze honden mogen dan wel klein zijn, maar ze hebben nog steeds beweging nodig. Plan ten minste een uur per dag aan beweging. Een wandeling van een matige lengte’s morgens en ’s avonds en een stevige speelbeurt zouden voldoende moeten zijn. Puzzelspeeltjes en hondensporten, zoals speuren, kunnen ook helpen om mentale energie te verbranden. Hou jouw hond altijd aan de lijn of in een veilig omheind gebied als u buiten bent. De hoge prooidrift van de dwergteckel kan ertoe leiden dat hij er snel vandoor gaat als hij een klein dier of een andere waargenomen prooi ziet. Houd er ook rekening mee dat deze honden vaak graag graven en zich onder hekken kunnen ingraven als je ze niet in de gaten houdt. 

Verzorging

Als je een kortharige dwergteckel hebt, moet je hem ongeveer een keer per week borstelen om de losse vacht te verwijderen. De langharige variëteit moet een paar keer per week worden geborsteld om klitten en matten te voorkomen. De ruwharige teckel variëteit moet een paar keer per jaar van zijn vacht worden ontdaan en wekelijks worden geborsteld. Het kan ook nodig zijn om zijn baard en wenkbrauwen te trimmen om ze netjes te houden.  Plan ongeveer elke maand een bad, afhankelijk van hoe vuil uw dwergteckel wordt. Langharigen kunnen baat hebben bij een ontklitspray voor honden. Controleer ook maandelijks de nagels van jouw hond om te zien of ze geknipt moeten worden. En kijk ten minste wekelijks in zijn oren op tekenen van oorsmeer en infectie. Probeer ten slotte de tanden van de dwergteckel elke dag te poetsen.

Training dwergteckel

Dwergteckels zijn heel slim. Maar ze kunnen ook onafhankelijk en koppig zijn, waardoor trainen een uitdaging kan zijn. Bovendien kunnen ze afgeleid raken als ze iets zien wat ze als prooi zien en waar ze achteraan willen. Begin zo jong mogelijk met training en socialisatie. Teckels reageren goed op positieve bekrachtigingsmethodes, zoals traktaties. Harde correcties kunnen ertoe leiden dat ze zich afsluiten en weigeren te leren. Naast gehoorzaamheidstraining moet je jouw dwergteckel van jongs af aan blootstellen aan verschillende mensen en andere honden. dwergteckels houden niet altijd van vreemden (mensen en honden). Maar het hebben van positieve ervaringen om hen heen kan helpen om hun comfort en vertrouwen te vergroten. 

Dieet en voeding

Zorg dat jouw dwergteckel altijd vers water binnen handbereik heeft. En geef hem een uitgebalanceerde voeding, meestal via twee maaltijden per dag. Bespreek het soort voeding en de hoeveelheid altijd met uw dierenarts. Let ook op traktaties en ander extra voedsel. Het is van groot belang dat teckels niet te zwaar worden. Het overtollige gewicht kan de lange rug van het ras te veel belasten en resulteren in problemen met de tussenwervelschijven.

Waar kan ik een Mini dwergteckel adopteren of kopen?

Dwergteckels kunnen moeilijk, maar niet onmogelijk, te vinden zijn in dierenasiels. Kijk of jouw plaatselijke asiel een wachtlijst heeft waar je jouw naam op kunt laten zetten. Of kijk bij teckel asiels om een hond te vinden die een thuis nodig heeft. Als je op zoek bent naar een puppy van een gerenommeerde fokker, kan je bij het kopen rekenen op een prijs van ongeveer duizend tot tweeduizend euro, hoewel dit sterk kan variëren.

Meer leren?

Wil je meer informatie over de dwergteckel, klik dan hier om naar het handboek over de puppy teckel te gaan. 

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden