Langharige teckel

De langharige teckels, algemeen bekend als worstjeshondjes, zijn perfect als je op zoek bent naar een kleine hond met een grote persoonlijkheid. Het zijn jachthonden, gefokt voor de jacht, wat betekent dat ze een sterke prooidrift hebben en graag graven en jagen op alles wat beweegt. Langharige teckels zijn 1 van de 3 soorten teckels, de andere twee zijn ruwharig en kortharig. Ze kunnen zowel miniatuur als standaard zijn. Houd er rekening mee dat de langharige teckel verhaart en veel verzorging nodig hebben – als je dit niet wilt, kan je beter een kortharige teckel zoeken.

Wat is een langharige teckel?

De Teckel is ongeveer 600 jaar geleden ontstaan in Duitsland. Hun kleine formaat en grote reukvermogen leidde tot grote populariteit. Langharige Teckels werden speciaal gefokt om te jagen in koudere omstandigheden. Ze werden eeuwenlang aan koninklijke hoven in heel Europa gehouden, onder andere door koningin Victoria. Het was pas in de jaren 1800 toen de rasstandaard meer verfijnd begon te worden. Dit was in dezelfde tijd dat hun populariteit in Engeland en de Verenigde Staten toenam. Dit is het moment waarop de Teckel het ras werd dat we vandaag de dag kennen en liefhebben. De langharige teckel heeft nog steeds een prooidrift, ze zijn nieuwsgierig en jagen op alles wat beweegt. Ze zijn ook erg luidruchtig. Het kan moeilijk zijn om ze te trainen, dus wees je ervan bewust dat de langharige teckel over het algemeen niet geschikt is voor nieuwe eigenaren.

langharige teckel

Hoeveel kost een langharige teckel?

Een langharige teckel kost tussen de 300 en 2000 euro, afhankelijk van hun kleur en grootte (miniatuur of standaard). De Teckel wordt in de volksmond ook wel de worstenhond genoemd, het meest bekend om hun korte poten, lange lichamen en puntige neuzen. Ze zijn zeker langer dan ze groot zijn! Afhankelijk van hun vachtkleur kunnen ze verschillende oogkleuren hebben, donkere ogen komen het meest voor bij donkere vachten en vice-versa. De langharige teckel korte, maar krachtige poten hebben grotere voorpoten, waardoor ze perfect kunnen graven.

Kleuren en vacht

Zoals hun naam al doet vermoeden, heeft dit type teckel lang haar! Over het algemeen hebben ze een zachte en zijdeachtige vacht, met bevedering rond hun nek en oren. Ze hebben ook langer haar rond hun poten, staart en buik. Hun haar kan lang genoeg worden om over de vloer te kruipen. Hun officiële rasstandaard heeft 12 kleuren, maar ze kunnen een scala aan kleuren en aftekeningen erven, waaronder: zwart en crème, zwart en tan, blauw en crème, chocolade en crème, chocolade en tan, fawn en crème. Je kunt ook sommige vinden met effen kleuren zoals: rood, wheaten, crème en wild zwijn. De langharige teckel rasstandaard accepteert ook aftekeningen, deze omvatten: gestroomd, gevlekt en sabel.

Verzorging en verharen langharige teckel

Omdat het een langharige teckel is, is een regelmatige verzorgingsroutine noodzakelijk. Train ze als pup zodat ze zich vaak door je laten borstelen. Je kunt ze in het begin trakteren, zodat ze weten dat het een positieve ervaring is. Hun haar kan tot op de grond reiken, dus je kunt jouw teckel af en toe meenemen naar de trimsalon om ze te laten knippen! Als hun vacht te lang wordt, kan hij overal waar hij komt vuil opvegen, wat klitten, klitten en een vieze vacht veroorzaakt. Ze hoeven niet vaak in bad, alleen als ze erg vies zijn of stinken. Als langharige teckels te vaak in bad gaan, kan hun huid uitdrogen omdat hun natuurlijke oliën er dan afspoelen.

Voeding en dieet teckel langhaar

Langharige teckels kunnen gemakkelijk zwaar worden en daarom is het belangrijk om een strikt dieet te volgen. Als ze te zwaar worden, kan dat hun rug beschadigen, wat kan leiden tot hernia’s of gescheurde tussenwervelschijven. Hoe schattig ze er ook uitzien, geef ze geen extra voedsel of restjes! Als je ze voor het eerst als pup krijgt, geef ze dan hetzelfde voer als de fokker deed (zo voorkom je buikpijn). Als volwassen hond doen langharige teckels het goed met droogvoer van hoge kwaliteit, dat natuurlijk is en weinig kunstmatige vulstoffen bevat.

teckel langhaar

Langharig Teckel Temperament

De langharige Teckel is een dappere, nieuwsgierige en levendige hond die altijd probeert om uw aandacht te trekken. Ze zijn erg nieuwsgierig en altijd op zoek naar iets om te doen of na te jagen. Met hun sterke reukzin en vakkundige graafvaardigheden zal niets deze kleine onruststokers ervan weerhouden uw achtertuin om te spitten om een gravend dier te vangen. Het is misschien beter om uw teckel nooit alleen in de achtertuin te laten, voor het geval u hem betrapt bij het graven onder uw omheining! De teckel kan onvoorspelbaar zijn bij onbekende mensen. Ze kunnen afstandelijk doen en erg luidruchtig worden. Als het op andere honden aankomt, zullen ze proberen met ze te vechten (vooral grotere honden). Kleinere honden zijn agressiever en luidruchtiger. Dus wees je ervan bewust dat de langharige teckel aanleg heeft om kefferig en een beetje agressief te worden in situaties die beangstigend kunnen zijn.

Agressie

In een studie werd vastgesteld dat langharige teckels vaker agressief zijn tegen zowel mensen als honden, maar met de juiste socialisatie en training zou uw langharige teckel dit soort gedrag niet moeten vertonen. Deze kleine honden zijn misschien niet de meest intimiderende voor indringers, maar ze zullen u zeker laten weten als er iets niet in orde is! Ze zullen zeer luidruchtig worden als er iets in hun huis gebeurt waar ze zich niet prettig bij voelen. De teckel kan zich heel goed aanpassen en kan zowel in een appartement als in een groot huis op het platteland leven. Zolang ze hun dagelijkse beweging krijgen en genoeg mentale stimulatie, zullen het gelukkige kleine hondjes zijn. Deze hond houdt er niet van om te lang alleen te zijn, dus zorg ervoor dat je ze niet langer dan een uur of twee alleen laat. Als langharige teckels gefrustreerd of eenzaam raken, zullen ze blaffen of kauwen.

Training langharige teckel

De langharige Teckel kan koppig en wilskrachtig zijn – als ze eenmaal hun zinnen ergens op gezet hebben, is er niet veel dat je kunt doen om ze te stoppen. Hoewel ze intelligent kunnen zijn, zullen ze niet naar je luisteren als ze daar geen zin in hebben. Dit betekent dat je met de hondentraining moet beginnen als ze jonger zijn, met name het terugroepcommando om te voorkomen dat ze je negeren als ze ouder zijn. Dit zal helpen met hun sterke prooidrift en voorkomen dat hun jachtinstinct de overhand neemt. Vanwege hun schattige puppy-uiterlijk kan je toegeeflijk met ze zijn, maar dit kan leiden tot het kleine hondensyndroom (waarbij ze dominanter kunnen worden als ze volwassen zijn omdat ze als pup met veel zijn weggekomen). Gebruik altijd positieve bekrachtiging en nooit straf als trainingsmethode, omdat dit nadelig gedrag van jouw langharige teckel kan veroorzaken.

langharige teckels

Socialisatie 

Socialisatie is van vitaal belang voor een ras als de langharige Teckel als het gaat om kinderen en andere huisdieren. Ze moeten al op jonge leeftijd kennismaken met allerlei mensen, kinderen en andere honden, om ze te laten weten wat goed en fout is. Laat ze weten dat het een prettige ervaring is door ze aan te moedigen met traktaties en lof. Een teckel die niet bezig is, is een destructieve teckel! Houd ze mentaal gestimuleerd anders zullen jouw sokken en meubels eronder lijden. Geef ze genoeg speelgoed om op te kauwen als ze zich vervelen of gefrustreerd raken. Speel spelletjes met de langharige teckel – ze hebben een sterk reukvermogen, dus je kunt verstoppertje spelen met hun favoriete snoepjes.

De verzorging van een langharige teckel

De langharige teckel gedijt in elk liefdevol huis, ze vinden het niet erg om in appartementen of in grote huizen te wonen. Dit is een ras dat niet moet worden opgevoed door een nieuwe eigenaar, omdat de training hard werken kan zijn en soms moeilijk. Omdat ze lang haar hebben, kan hun verzorgingsroutine meer onderhoud vergen dan bij andere teckels. Ze hebben ook niet al te veel beweging nodig, maar ze zijn wel geneigd om aan te komen, dus denk niet dat hun dagelijkse wandelingen niet belangrijk zijn, want dat zijn ze zeker wel!

Beweging

Langharige teckels zijn maar klein, wat betekent dat ze niet al te veel beweging nodig hebben. Ongeveer 1 uur beweging per dag is voldoende. Je weet wanneer ze meer beweging nodig hebben dan normaal als ze onrustig en hyperactief worden. Als ze niet regelmatig worden uitgelaten, worden ze onrustig, gefrustreerd en verveeld. Je kunt de dagelijkse wandelingen opsplitsen in kleinere beetjes activiteit, bijvoorbeeld een wandeling van 30 minuten ’s morgens en een andere ’s avonds. Neem ze mee door de buurt en door plaatselijke hondenparken. Het is raadzaam om jouw teckel niet los te laten lopen, omdat ze waarschijnlijk zullen wegrennen als ze een klein dier in de verte zien. Ze zijn ook onvoorspelbaar in de buurt van onbekende honden, dus zorg ervoor dat je zeker weet dat jouw langharige teckel veilig is in een hondenpark.

Meer kennis?

Wil je meer informatie over de langharige teckel, klik dan hier om naar het puppy handboek te gaan. 

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden