Teckel pup

In dit artikel alles over het opvoeden en verzorgen van de teckel pup. Het beroemde lange, lage silhouet, de altijd alerte uitdrukking en de brutale, levendige persoonlijkheid van de Teckel hebben hem tot een superster in het hondenrijk gemaakt. Teckel pups zijn er in drie variëteiten: kortharig, ruwharig en langharig. Ongeacht hun grootte, teckels zijn een heerlijke aanvulling op elk gezin, dat is de reden waarom ze zijn gerangschikt in de buurt van de top van de meest populaire honden lijsten sinds de 1950s. Teckels hebben vaak een hechte band met één enkele persoon. Ze kunnen zelfs jaloers worden op de aandacht van hun baasje en kunnen. Als je de teckel pup niet goed traint of socialiseert, worden ze pittig.

Uiterlijk teckel pup

Je kunt niet anders dan glimlachen als je naar een zelfverzekerde Teckel pup kijkt. Die trots zijn lange, gespierde lichaam op korte poten draagt, zijn langgerekte kop hoog houdt met een brutale, intelligente blik in zijn ogen. Vanwege hun bijna komische uiterlijk zijn teckels lang een favoriet onderwerp geweest van cartoonisten en speelgoedmakers. Maar hun schattige uiterlijk is ontwikkeld om veel serieuzere en praktischere redenen. Hun korte poten stellen hen in staat om te graven en door tunnels te manoeuvreren om dassen en andere dieren in het nauw te drijven en zelfs te bevechten, terwijl hun grote borstkas hen voldoende “hart” geeft voor de strijd. Teckel pups zijn dapper, maar ze kunnen ook wat koppig zijn, en hebben een onafhankelijke geest, vooral tijdens de jacht.

teckel pup

Teckel pup in huis

In huis komt de speelse aard van de teckel pup naar boven. Hij vindt het heerlijk om dicht bij je te zijn en je te helpen met dingen als uw schoenen strikken. Vanwege zijn intelligentie heeft hij vaak zijn eigen ideeën over wat de regels zijn als het op spelen aankomt – en die regels zijn misschien niet dezelfde als die van je of zelfs van andere hondenrassen. Teckel pup staan bekend als levendige honden die graag achter andere kleine dieren, vogels en speelgoed aanzitten. 

Maat

Teckel pups worden gefokt en geshowd in twee maten: Standaard en Miniatuur. Standaard Teckel puppy’s van alle variëteiten (korthaar, ruwhaar en langhaar) wegen gewoonlijk tussen de 16 en 32 pond. Miniatuur Teckel puppy’s van alle variëteiten wegen 11 pond en minder als ze volwassen zijn. Teckels die tussen de 11 en 16 pond wegen worden Tweenies genoemd. Hoewel dit geen officiële classificatie is, worden Tweenies niet bestraft in de showring. Sommige mensen die uitzonderlijk kleine teckel pups fokken, adverteren ze als Toy Teckels, maar dit is puur een marketing term, geen erkende benaming.

Handleiding Puppy opvoeden downloaden   

Persoonlijkheid

De Teckel pup wordt beschreven als slim, levendig, en moedig tot op het punt van onbesuisdheid. Hij is gefokt op doorzettingsvermogen, wat een andere manier is om te zeggen dat hij koppig kan zijn. Teckel puppy’s hebben de reputatie onderhoudend en onbevreesd te zijn, maar wat ze het liefst willen is knuffelen met hun mensen. Voor veel teckelmensen weegt deze eigenschap zwaarder dan het feit dat ze moeten omgaan met het feit dat het ras zijn eigen zin wil doordrijven. De teckelpersoonlijkheid kan ook variëren met het vachttype. Omdat de ruwharige teckels terriërs in hun achtergrond hebben, kunnen ze ondeugende herrieschoppers zijn. Langharen zijn kalm en rustig, en kortharen hebben een persoonlijkheid die daar ergens tussenin ligt. Sommige Mini Teckels kunnen nerveus of verlegen zijn, maar dit is niet correct voor het ras. Vermijd teckel puppy’s die deze kenmerken vertonen.

puppy teckel

Temperament

Teckel pups hebben verschillende eigenschappen. Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, opvoeden en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de teckel puppy die het midden houdt, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt. Ontmoet altijd minstens één van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om er zeker van te zijn dat ze een leuk temperament hebben waar je je goed bij voelt. Een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders tijdens het opvoeden van de fokker is ook nuttig. Zo kan je beoordelen hoe een teckel puppy zal zijn als hij volwassen is.

Socialisatie

Zoals elke hond hebben teckel pups als ze jong zijn al vroeg socialisatie en opvoeding nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat jouw teckel puppy opgroeit tot een veelzijdige hond. Hem inschrijven in een puppy kleuterklas tijdens het opvoeden is een goed begin. Regelmatig visite uitnodigen en je teckel pup meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten, helpen hem ook zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

Verzorging teckel pup

Teckel pups hebben een groot uithoudingsvermogen en veel energie. Ze vinden het heerlijk om te wandelen of buiten te spelen met andere honden, en ze houden van jagen en graven. Ze zijn ook actief in huis en kunnen goed tegen een stootje in een kleine leefruimte, op voorwaarde dat ze dagelijks een matige hoeveelheid beweging krijgen. Twee wandelingen van een halve mijl per dag (ongeveer 10 minuten elk) is ongeveer voldoende. Af en toe, als er weinig tijd is, kan een spelletje apporteren aan hun behoefte aan activiteit voldoen. Ze zijn niet geschikt om buiten of in een kennel te leven, maar zouden in huis moeten leven. Teckels kunnen hun rug verwonden bij het op en af meubilair springen, dus schaf een oprijplaat of trapje aan en leer ze die te gebruiken als ze op de bank of het bed willen. Als je een teckel pup vasthoudt, zorg er dan altijd voor dat je zijn achterste en borst ondersteunt.

Meer weten over opvoeding en verzorging van de pup?

Wil je meer informatie over de teckel zodat je optimaal voorbereidt bent wanneer je een teckel pup thuisbrengt, klik dan hier om naar het handboek over de teckel te gaan. 

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden