Teckel opvoeden

Wil je leren een teckel opvoeden? De teckel is een stevige kleine hond die bekend staat om zijn kenmerkende lange lichaam en korte poten. Hoewel ze klein van gestalte zijn, bewegen ze zich met vertrouwen en alertheid. Er zijn drie vachttypes: gladharig, ruwharig en langharig, en ze komen voor in een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen. De meest voorkomende kleuren zijn licht tan en zwart met bruine aftekeningen. Waar komt die grote hondenblaf vandaan? Teckels mogen dan klein zijn, maar ze zijn machtig van geest. Ze houden hun neus op de grond en zijn beproefde en echte kleine jagers. Teckels zijn verrassend goede waakhonden en zijn waakzaam in hun pogingen.

Soms is het echter beter om sceptisch te zijn over het zelfvertrouwen van een teckel. Ze kunnen dapper zijn tot op het punt van kortzichtigheid en moeten hun grenzen kennen. Lees verder voor tips over het opvoeden van de teckel.

Verzorging en gezondheid

Als pup hebben teckels slechts een minimum aan was- en borstelbeurten nodig en een tip is deze al bij het opvoeden van de teckel hiermee te beginnen. Afhankelijk van het type vacht dat ze hebben, zullen ze verschillende verzorgingsbehoeften hebben naarmate ze ouder worden. Kortharige teckels ruiken zelden en zien er op hun best uit met een snelle schoonmaakbeurt met een handdoek, terwijl langharige teckels regelmatig geborsteld moeten worden. Ruwharige teckels moeten een paar keer per jaar geplukt of met de hand geknipt worden, met tussendoor een trimbeurt van baard en wenkbrauwen. Hun nagels moeten regelmatig worden geknipt. Begin hier mee tijdens het opvoeden van de teckel . 

teckel opvoeden

Training Teckel

Als je een hond met persoonlijkheid wil zoals de teckel, kan je zonder opvoeden soms ook een koppige persoonlijkheid krijgen! Deze kleine pups zijn erg onafhankelijk, en dat kan betekenen dat ze het soms niet met je eens zijn tijdens het spelen of trainen en gaan blaffen. Maar ze houden echt van genegenheid. Dus positieve en op beloning gebaseerde trainingsstijlen zijn het beste voor dit ras. Vanwege hun scherpe reukzin, kunnen teckel puppy’s een vleugje van iets interessants opvangen en het dan moeilijk hebben om zich te concentreren. Tijdens de puppytijd, gedijen deze honden in socialisatie klassen. Hoewel ze klein zijn, hebben teckels regelmatig beweging nodig, zowel in huis als daarbuiten. Een teckel in vorm houden is nuttig voor de spieropbouw om hun lange rug te beschermen tegen eventuele blessures. Ze zijn echter niet gebouwd voor grote afstanden, noch voor veel zwemmen vanwege hun korte poten dus houdt hier rekening mee tijdens het opvoeden en spelen met de teckel. 

Handleiding Puppy opvoeden downloaden   

Wie is het beste type mens voor een teckel?

Teckels kunnen een beetje koppig zijn tijdens het opvoeden, maar ze zijn een uitstekende hond als je voor het eerst een hond bezit. Zolang je geduldig bent met hen, kunnen zij geduldig zijn met je. Teckels gedijen in zowel appartementen als grotere huizen, en zullen het gelukkigst zijn in huishoudens zonder jonge kinderen. Vanwege hun intense prooidrift en beschermende aard. Teckels zijn heerlijke metgezellen voor op de bank, zolang je ze op de juiste manier optilt om hun rug niet te belasten. Je kan ze een tijdje alleen thuislaten maar het is geen hond om ze steeds alleen thuis te laten. Ze zijn niet per se gebouwd voor snelheid of afstand, maar hebben wel minstens twee wandelingen per dag nodig om hun energie kwijt te kunnen. De opvoeding bepaald veel voor wie de teckel geschikt is.

Een teckel pup kopen

Voordat je je bezig kan houden met het opvoeden van de teckel moet je eerst een teckel pup kopen. Kiezen voor adoptie of een fokker voor jouw nieuwe teckel puppy is een persoonlijke keuze die onderzoek vereist. Gelukkig zijn er veel bronnen die je kunnen helpen bij het vinden van een opvanggezin of fokker die gezonde, ethisch verantwoorde teckelpups aanbiedt. Weten wat je te wachten staat als je een teckel pup aanschaft is een belangrijke stap om een verantwoordelijke huisdiereigenaar te zijn. Of je nu een verantwoordelijke fokker vindt of van plan bent een teckel te adopteren, het is aan je om voorbereid te zijn op een energieke en vriendelijke aanwinst voor jouw huishouden. Zorg dat je genoeg tijd beschikbaar hebt om te stoppen in het opvoeden van je teckel. Als je dit goed aanpakt vanaf de puppyperiode zal het je jarenlange frustaties besparen.

opvoeden teckel

Positieve bekrachtigingstraining

Nu je wat weet over het blaffen, het uitlaten, het alleen thuis laten en hoe moeilijk het is een teckel te trainen is het nu tijd om erachter te komen hoe je eigenlijk een teckel moet opvoeden. Je mag jouw teckel nooit straffen of bang maken door te schreeuwen of hem te dwingen te gaan liggen of zitten. Dit zal jouw training en de band die je met jouw pup heeft alleen maar belemmeren. Uiteindelijk wil je dat jouw teckel jou vertrouwt, niet bang voor je is. In het ideale geval zal de teckel willen doen na het opvoeden, wat jij opdraagt.

De beloning

Als de beloning die je aanbiedt tijdens het opvoeden jouw Teckel niet opwindt, probeer dan iets anders. Je kunt het soort traktaties dat jij gebruikt voor de training veranderen.  Gebruik een onweerstaanbare beloning zodat jouw Teckel meer gemotiveerd is om te leren. Gebruik in plaats van hondensnoepjes een beloning met een hoge waarde, zoals kip, kaas, of hun favoriete vlees. Hoogwaardige traktaties zijn uitstekend voor het aanleren van een nieuwe vaardigheid of truc. Als jouw trouwe viervoeter niet gemotiveerd is door voedsel, probeer dan een snel spelletje apport met hun favoriete speeltje en veel complimentjes tijdens het opvoeden van de teckel. 

Elimineer afleidingen

Als je teckel een prooi uit het raam ziet, doe dan de luxaflex dicht of ga naar een kamer waar hij niet kan worden afgeleid door het buitenleven zodat jouw teckel volledig gefocust is op jou en jouw opvoeden. In het ideale geval kan je trainen op een plek waar geen andere mensen in de kamer zijn (althans in het begin) zodat jouw hond zich alleen op jou kan richten. Zodra jouw hond zich alleen op jou kan richten en op wat je hem vraagt te doen, zal het opvoeden van de teckel gemakkelijker worden.

teckel opvoeding

Houd trainingssessies kort

Een opvoed sessie van 30 minuten kan te veel zijn voor jouw opgewonden teckel. Het is goed om trainingssessies op 5 minuten of minder te houden. Het is zelfs bewezen dat meerdere lessen van 5 minuten gedurende de dag een zeer succesvolle manier is om een hond te trainen. Trainingssessies die maar 5 minuten duren kunnen net zo effectief zijn, zo niet effectiever, dan langere sessies. Het uitstellen van de training als jouw pup zich niet concentreert, zal je beiden geen goed doen. Het is cruciaal om de lichaamstaal van jouw teckel te lezen. Als hij gefrustreerd is, neem dan een pauze van het opvoeden.

Wees consequent

De opvoedbaarheid van een teckel is niet meer of minder dan van welk ander hondenras dan ook. Deze kleine pups kunnen gemakkelijk worden getraind met veel herhaling en consistentie. Jouw teckel zal waarschijnlijk niet met succes iets leren als je het één keer leert en het nooit meer oefent, maar dat zou geen enkele hond doen! Hoewel je kunt werken aan het trainen van verschillende commando’s tegelijk. Probeer het regelmatig bij dezelfde paar te houden en ga pas verder met de opvoeding als jouw teckel het doorheeft.

Meer leren over het opvoeden van de teckel?

Dit was maar een klein gedeelte van wat er allemaal over de teckel te vertellen is. Wil je meer weten over het opvoeden van de teckel, bekijk dan het handboek door hier te klikken

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden