Teckel soorten

Lees in dit artikel alles over de verschillende soorten teckels. Lang, mager en lief, teckels – ook wel teckel honden of wiener honden genoemd – kunnen geweldige huisdieren zijn, maar je moet er zeker van zijn dat je van hun persoonlijkheid zult genieten en in staat bent om aan hun behoeften te voldoen voordat je er een in je gezin opneemt. Je zult ook moeten beslissen wat voor soort teckel je aan je roedel wilt toevoegen, want er zijn verschillende variëteiten. Hoeveel soorten teckels zijn er? In dit artikel kom je daarachter. Terwijl we het hebben over de algemene kenmerken van het ras en uitleg geven over de verschillende types en soorten teckels die beschikbaar zijn. 

Verschillende soorten teckels

Hoeveel soorten teckels zijn er nou precies? Er is veel om van te houden gekeken naar de persoonlijkheid van de teckel, en ze zijn zeker schattig als pups. Pups zijn beschikbaar in een aantal verschillende kleuren, patronen, en vacht lengtes. Zorg ervoor dat je bereid bent om de uitdagingen die dit ras soms met zich meebrengt aan te pakken voordat je er een aan je gezin toevoegt ongeacht welke soort teckel je mee naar huis neemt.

teckel soorten

Gezondheidsproblemen met teckels

Alle Teckel soorten zijn over het algemeen gezonde honden. Er zijn een paar gezondheidsproblemen waar je op moet letten. Bijvoorbeeld, vanwege hun lange ruggengraat zijn teckels zeer gevoelig voor rugproblemen. Daarom moet je het lichaamsgewicht en de voedselinname van uw hond goed in de gaten houden, zodat het skelet van jouw hond niet meer gewicht hoeft te dragen dan nodig is. Bovendien moet je voorkomen dat jouw teckel soort van hoge plaatsen (zoals de bank of het bed) naar beneden springt of op zijn achterpoten gaat staan.

Temperament en persoonlijkheid van de teckel

Ondanks hun liefdevolle gezichtsuitdrukkingen en te schattig-voor-woorden uiterlijk, zijn teckel soorten vaak verrassend brutale pups. Deze dapperheid is een gevolg van hun jachtverleden, net als hun indrukwekkende intelligentie. Dit was belangrijk voor honden van wie vaak werd verwacht dat ze op eigen houtje jaagden, zonder begeleiding van hun eigenaar. Dit betekent dat moderne teckels vaak snel leren. Ze marcheren ook op de beat van hun eigen drummer, wat het trainen van hen soms lastig kan maken. Ondanks dit, zijn teckels absoluut mensgerichte honden die meestal graag met hun gezin optrekken. Ze kunnen echter ook een enkele persoon als hun favoriet beschouwen. Sommige teckel soorten kunnen zelfs jaloers worden of zich gedragen als hun favoriete persoon liefde begint uit te delen aan andere huisdieren.

soorten teckels

Vereisten voor de verzorging van teckels

Teckels in alle soorten zijn zeker goede huisdieren, maar het is belangrijk om te weten dat ze een paar unieke verzorgingsvereisten hebben. Hier moet je aan voldoen voordat je er een aan jouw gezin toevoegt. Teckels zijn speelse pups, ze zijn geen bijzonder energiek ras. Dus ze hebben niet zo veel beweging nodig als sommige andere honden. Een paar dagelijkse wandelingen en wat speeltijd in huis of in de achtertuin zorgen er meestal voor dat ze voldoende beweging hebben. Het is belangrijk om ze warm te houden als ze buiten spelen bij koud weer. Teckels kunnen het snel koud krijgen. Een hondenwinterjack kan nuttig zijn bij kouder weer voor sommige teckel soorten!

Teckeltypes en soorten

Alle Teckel soorten zijn eigenlijk zeer effectieve waakhonden. Het zijn waakzame waarnemers, die niet zullen aarzelen om hun verrassend diepe blaffen te laten horen. Dit is belangrijk voor toekomstige eigenaren om te weten. Teckel soorten zijn een van de meest luidruchtige rassen, en hun frequente geblaf kan de buren irriteren. 

Drie verschillende soorten teckelgroottes

Teckel soorten hebben vrij kleine pups. Toch variëren ze meer in grootte dan veel mensen zouden denken. In feite vallen ze in verschillende grootteklassen, die variëren per rasregistratie en rasvereniging.

 • Miniatuur; Teckels die bij het bereiken van de volwassenheid 11 pond of minder wegen, worden in de categorie miniatuur soorten geplaatst.
 • Tweenie; Tweenies zijn teckel soorten tussen de 11 en 16 pond.
 • Standaard; De grootste teckel soort- die tussen de 16 en 32 pond wegen – worden tot de “standaard” maatklasse gerekend.
verschillende soorten teckels

Vacht van de Teckel

De meerderheid van de Amerikaanse teckel soorten heeft een gladde vacht. Deze vachten zijn zacht, kort, glanzend en dicht. Ze vereisen ook zeer weinig vachtverzorging. Kortharige teckels (soms gewoon kortharige teckels genoemd) hebben oren die soms als “leerachtig” worden beschreven en relatief lang haar op hun buik. Langharige teckels hebben lang, zijdeachtig haar, dat waarschijnlijk werd ontwikkeld om deze jachthonden te beschermen tegen de elementen. Het lange haar is het meest opvallend op de staart, oren, nek, achter de poten, en onder de buik. Langharige teckels moeten regelmatig geborsteld en verzorgd worden om hun vacht in goede conditie te houden. Draadharige teckel soorten hebben halflang, grof, licht golvend haar dat hen een “ruw” uiterlijk geeft. Ze hebben ook (verbazingwekkend schattig) gezichtshaar, waardoor ze vrij gemakkelijk te herkennen zijn.

Teckel Kleuren

Je kunt ook teckel soorten vinden in niet-standaard kleuren, zoals zwart, chocolate, en fawn. Deze honden komen misschien niet in aanmerking voor sommige hondenshows. Er is geen reden om te voorkomen dat het krijgen van een fawn-kleurige teckel voor een huisdier als dat is wat je wilt. Teckels zijn ook beschikbaar in drie verschillende standaard kleurpatronen: gestroomd, gevlekt, en sabel. Teckel soorten zijn er in een scala van kleuren en patronen. Enkele van de meest populaire kleuren zijn:

 • Zwart & Crème
 • Zwart & Tan
 • Blauw & Crème
 • Blauw & Tan
 • Chocolade & crème
 • Chocolade & Tan
 • Cream
 • Fawn & Crème
 • Fawn & Tan
 • Rood

Meer leren over teckel puppy opvoeden?

Als je meer wil leren over het opvoeden van de teckel puppy, bekijk dan het Grote Puppyboek. Voor vragen kan je ook mailen naar info@teckelhond.nl.

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden